Onze specialisaties

Wij zijn een jonge, dynamische groepspraktijk met specialisaties in de verschillende takken van de kinesitherapie zoals shockwave therapie (ontstekingen), functionele revalidatie (rugscholing), (kinesio)taping, respiratoire revalidatie (ademhalingsoefeningen), tractietafel,...

Onze praktijk bestaat uit een team van 8 ervaren kinesitherapeuten en 1 medisch secretaresse.

Wij trachten een totaalpakket aan te bieden.

Via regelmatige bijscholing, individuele aandacht en tijd voor de aandoening van elke patiënt en moderne apparatuur streven we naar kwaliteitsvolle patiëntenzorg.

Bovendien kan je in onze praktijk ook terecht voor enerzijds nevenactiviteiten als fitness, relaxatietechnieken en pilates en anderzijds schoonheidsverzorging.

 

Je kan voor volgende behandelingen in onze praktijk terecht:

Sportkinesitherapie

Wij richten ons tot sporters, in zowel competitief als recreatief verband, met adequate manuele therapie voor sportblessures of -letsels en kinesitherapeutisch advies.

Via gerichte oefentherapie op maat (stabilisatieoefeningen, propioceptieve oefeningen, krachttraining,...) begeleiden we patiënten tot ze weer hun sportactiviteit kunnen hervatten.

Er is ook de mogelijkheid tot persoonlijke begeleiding voor personen die omwille van een beperkte conditie hun lichaam terug in vorm willen krijgen (personal training).

 

Myofasciale therapie

Deze therapie staat ook bekend als dry needling, intramuscular stimulation of Westerse acupunctuur. Myofasciale pijn is een veel voorkomende vorm van pijn die voortkomt uit spieren of hun gerelateerde fascia en die gewoonlijk geassocieerd is met myofasciale triggerpunten. Een myofasciaal triggerpunt is een uiterst gelokaliseerde, hypergeïrriteerde plaats in een voelbare gespannen band binnenin een spier.

Via deze methode wordt een acupunctuurnaald direct ingebracht in een myofasciaal triggerpunt. Ook al wordt er een acupunctuurnaald gebruikt, toch is deze therapie gebaseerd op de traditionele Westerse redenering. De werkzaamheid van myofasciale therapie is aangetoond in talrijke wetenschappelijke studies.

Manuele lymfedrainage volgens Vodder

De manuele lymfedrainage is een massagevorm die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) op een betere manier sneller via de lymfebanen af te voeren. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

De manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele vochtophopingen weg te werken, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

Bij de manuele lymfedrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. De behandeling is pijnloos en de behandelingsduur is afhankelijk van de klacht.

Indicaties: zwelling (oedeem) zoals bvb. lymfoedeem na gedeeltelijke of volledige borstamputatie, oedeem van de onderbenen, post-traumatische en post-operatieve oedemen.

 

Pre- en postnatale kine

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. De zwangerschap beïnvloedt onder meer je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling.

Zwangerschapskinesitherapie helpt je om die veranderingen op te vangen en je optimaal voor te bereiden op de bevalling. Daarnaast leer je ook ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en persoefeningen om de baby uit te drijven en het bekken, de bekkenbodem en de baby te beschermen tijdens de bevalling.

Daarnaast wordt bij zwangerschapskinesitherapie aandacht besteed aan het oefenen van de bekkenbodemspieren die na de bevalling opnieuw versterkt moeten worden. Tijdens deze sessies word je gericht geïnformeerd en leer je de bekkenbodemspieren juist samen te trekken en te trainen. De spieren op een juiste manier op- en ontspannen is eenvoudig aan te leren. Dagdagelijkse oefeningen thuis kunnen de kwaliteit van je bekkenbodem op lange termijn bepalen.

 

Manuele therapie

Door langdurige overbelasting van een gewricht kunnen stoornissen in het bewegingsapparaat ontstaan met pijnlijke bewegingen en verkrampte spieren als gevolg. De therapeut(e) voert specifieke handgrepen uit om zo deze functiestoornissen op te heffen en het lichaam te genezen en opnieuw te mobiliseren. De patiënt(e) wordt nadien, indien nodig, persoonlijk begeleid met een aangepast oefenprogramma.

Kinderkinesitherapie en psychomotorische therapie

Ouders kunnen met uiteenlopende problemen bij onze kinderkinesitherapeute terecht.

 

KINDERKINESITHERAPIE

Baby's en peuters:

 • Asymmetrische of voorkeurshouding van het hoofd/lichaam

 • Afplatting van de schedel aan één zijde of plat achterhoofd

 • Vertraagde motorische ontwikkeling:  problemen met zelfstandig rollen, zitten, kruipen, stand, stappen, hanteren van kleine voorwerpen,...

 • Billenschuivers

 • Lage of zeer hoge spierspanning

 • Aangeboren en orthopedische aandoeningen: klompvoetjes, torticollis, plexus brachialis letsel, aangeboren heupaandoening,...

 • Ademhalingskinesitherapie

 • Neuromotorische aandoeningen (Cerebrale Parese, niet-aangeboren hersenletsel, Spina Bifida, spieraandoeningen,...)

Kleuters, kinderen en jongeren:

 • Orthopedische aandoeningen: groeipijnen/klachten (bv. Osgood-Schlatter)

 • Houdingsproblemen: scoliose, kyfose/lordose,...

 • Ademhalingskinesitherapie

 • Neuromotorische aandoeningen (Cerebrale Parese, niet-aangeboren hersenletsel, Spina Bifida, spieraandoeningen,...)

 

PSYCHOMOTORISCHE THERAPIE

Kleuters:

 • Vertraagde grofmotorische ontwikkeling: problemen met rennen, springen, klimmen, evenwicht, coördinatie,...

 • Vertraagde fijnmotorische ontwikkeling: problemen met knippen, kleuren, rijgen, tekenen, prikken,...

 • Nog geen goede pengreep, moeite met uitvoeren schrijfpatronen (3e kleuterklas)

 • Problemen met handkeuze en lateraliteit (3e kleuterklas)

 • Nog niet schoolrijp (3e kleuterklas)

Schoolgaande kinderen die moeilijkheden ondervinden met:

 • Grofmotorische en fijnmotorische vaardigheden

 • Schrijfmotoriek (bv. problemen met leren schrijven, niet vlot/slordig/onleesbaar,...)

 • Lateralisatie, problemen met werkrichting

 • Coördinatie

 • Evenwicht

 • Visuomotoriek

 • Ruimtelijk-visuele vaardigheden

 • Executieve functies

 • Werkhouding

 • Leren typen (volgens TypTienTwee methode)

 

Begeleiding parkinsonpatiënten

Deze begeleiding houdt in dat er een specifiek programma op maat van de patiënten met Parkinson is uitgewerkt. Er wordt veel aandacht besteed aan functionele revalidatie. De mobiliteit, het gangpatroon en het evenwicht worden door middel van gangrevalidatie, kracht- en uithoudingsoefeningen, evenwichtsoefeningen en coördinatietraining verbeterd.

 

Rugscholing

Wij zijn daarnaast ook gespecialiseerd in de behandeling van rugklachten. Iedereen die kampt met ernstige rugklachten, jong of oud, en hiervoor een oplossing zoekt kan bij ons terecht. De aandacht wordt vooral gevestigd op verstevigende en coördinerende oefeningen voor de spieren die de wervelzuil ondersteunen.

Een ander belangrijk aspect is het aanleren van een correcte houding en bewegingspatronen (staan, zitten, lopen), juist leren heffen en tillen. Dit gebeurt aan de hand van een individueel oefenprogramma en tips en technieken voor mindere rugbelasting.

 

Shockwave therapie (ESWT)

Shockwave therapie is een vaak succesvolle behandeling voor hardnekkige peesblessures waaronder hielspoor. Het begint de laatste jaren bij veel fysiotherapeuten de standaard methode te worden om hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen, maar ook calcificaties (kalkafzetting op de pees), patellapeesontsteking, insertie-tendinopathie van de heup, schouderklachten, achillespeesontstekingen en tennisellebogen worden er bijvoorbeeld vaak mee behandeld. De methode is vaak effectief en kent relatief weinig nadelige bijverschijnselen. Shockwave wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal ShockWave Therapie).

Shockwave therapie kan op 2 manieren worden toegepast: radiaal of gefocust.

Bij hielspoor wordt radiale shockwave toegepast, wat minder direct op één plek gericht wordt, maar iets meer verspreid. Ook het omringende weefsel met name de peesplaat onder de voetzool wordt vaak mee behandeld. De doorbloeding en stofwisseling wordt flink gestimuleerd op de behandelde plek.

Cardiale revalidatie –  opbouw conditie

Hartrevalidatie

Deze bestaat uit een individueel trainingsprogramma waarbij enerzijds aandacht besteed wordt aan de ademhaling en anderzijds getracht wordt de fysieke conditie te optimaliseren.

Onze praktijk is uitgerust met fitness-toestellen om deze therapie tot een goed einde te brengen.

Daarnaast is het mogelijk om van onze toestellen gebruik te maken om jouw conditie op te bouwen en te verbeteren.

Respiratoire revalidatie

Het doel van deze therapie is de longen van de patiënt(e) zo snel mogelijk vrij te krijgen van mucus (slijm) of elke belemmering (vermijden van opstapeling van slijmen in de luchtwegen met verstoppingen als gevolg) van een normale ademhaling ongedaan te maken. Een normaal ademhalingspatroon nastreven en de patiënt(e) leren zijn/haar ademhaling onder controle te houden is tevens een doelstelling.

Er worden ademhalingstechnieken, zoals specifieke ademhalingsoefeningen, aangeleerd om doeltreffender te kunnen ademen zodat de hele long geventileerd wordt en het slijm door de uitgaande lucht losgemaakt en meegevoerd wordt. Men noemt dit respiratoir- of ademhalingskinesitherapie. Regelmatige kinesitherapie is noodzakelijk om problemen en verergering te voorkomen. Zeker in periodes van infecties is deze behandeling heel belangrijk.

 

Kinesiotaping

Kinesiotape is een elastische katoenen tape. Het heeft een gelijkaardige rekbaarheid als de huid maar is slechts rekbaar in één richting.

Het gebruik van elastische tape zorgt voor een comfortabel gevoel en een langdurige ondersteuning, zelfs na het douchen, en natuurlijke bewegingen worden niet tegengehouden, enkel ondersteund. De tape verbetert bovendien de circulatie en vermindert de druk; daardoor ontstaat al snel pijndemping. Door de afname van de pijn kan je sneller en beter bewegen, wat het genezingsproces alleen maar verder bevordert.

In tegenstelling tot gewone tape werkt kinesiotape dus voornamelijk bewegingsbevorderend, waar rigide tape eerder wordt aangebracht om de beweging te beperken. Los van de pijndempende en spierondersteunende werking kan kinesiotape ook een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van gewrichten en de bloed- en lymfeafvoer stimuleren.

Taping kan binnen de sportrevalidatie een functionele ondersteuning bieden voor de manuele en oefentherapie. Op die manier wordt getracht de patiënt(e) zo snel mogelijk opnieuw in beweging te krijgen waardoor ook intrinsieke genezing wordt ondersteund zonder de nadelige gevolgen van een te lange immobilisatie.

Follow  Kinemotions

Eikenstraat 9A Laakdal

Telefoon : 013/66 41 27

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now